Vissza

Home office gyerekek mellett? Ismerjük a szitut.

Évi

March 26, 2021

Home-office óvoda és iskola nélkül. Ugyanott vagyunk, ahol tavaly ilyenkor. Mondhatnánk, hogy már belejöttünk, de valóban meg lehet szokni azt a stresszt, ami ezzel a helyzettel jár? A Könyvelő-Net csapatában négy olyan anyuka dolgozik, aki gyermekekkel ragadt otthon. Dia, Andi, Kathrin és Évi elmesélik, hogyan élik meg -vagy inkább túl- a harmadik hullámot.

Pontosan egy éve tart az az disztópikus rémálom, amire nem volt felkészülve a világ. Éltük az életünket: tanultunk, kerestük a helyünket, szakítottunk, megtaláltuk az igazit, gyerekeket és/vagy háziállatokat vállaltunk, dolgoztunk, karriert építettünk, utaztunk, sportoltunk. Aztán egyszer csak felrobbant a Koronavírus-bomba, és hirtelen minden felborult.

Levegőért kapkodva próbálunk túlélni- sajnos sokszor egyáltalán nem átvitt értelemben…

Nincs olyan ember ma a Földön, akire nem lett volna hatással az elmúlt hónapok elképesztő nyomása. Persze vannak, akiket nem viseltek meg a változások, de a többség még mindig csak küzd, hogy megtalálja a helyét az új játékszabályok útvesztőjében.  Kicsik és nagyok, férfiak és nők- mindenki igyekszik alkalmazkodni.

És bár egyáltalán nem verseny ez -hiszen bárcsak ne kellene összehasonlítgatni-, mégis van egy csoportja a társadalomnak, amelyre olyan szintű nyomás nehezedik, ami alatt bizony kész csoda, hogy nem roppan össze. Ez a csoport pedig az édesanyák, egészen pontosan a dolgozó édesanyák.

A Könyvelő-Net csapatában négy anyuka küzd vállalkozóként a mindennapokkal: Dia, Andi, Kathrin és Évi összesen hat gyermeket terelget a háztartásvezetés és a munka mellett. Bölcsis, ovis, alsós, felsős, mindegyik életkor jelen van felhozatalban.

Turay Dia a Könyvelő-Net egyik alapítótagja. Gyakorlatilag minden, a cég működéséhez szükséges feladaton rajta van a keze nyoma: pénzügyi kontrol, tartalomgyártás, marketing, munkaerő toborzás... Ez a munkakör még gyerek nélkül is komoly kihívás, Dia azonban a majdnem 4 éves Luca és az éppen 2 éves Lóci mellől zsonglőrködik a nap 24 órájával.  Férje is otthonról dolgozik a járványhelyzet miatt. Bár még aktívan dolgoznak, de a két nagymama egy-egy napot be tud segíteni náluk, ami óriási segítség jelent a családnak:

„Ilyenkor reggeltől a délutáni alvásig, vagy akár kicsit még utána is velük vannak a gyerekek, játszanak, mi pedig tudunk akár 3 percnél tovább is egy dologra koncentrálni. A többi napokon megpróbáljuk beosztani a férjemmel, hogy kinek mikor mennyire fontos megbeszélése van, és e szerint vonulunk félre vagy maradunk a gyerekekkel - ugyan nagy könnyebbség, hogy ketten vagyunk itthon, de az idő nagy részében én vagyok a gyerekekkel. Ennek oka részben, hogy a férjemnek sokkal több megbeszélése van, tényleg rengeteg, másrészt én rugalmasabban tudom alakítani a saját feladataimat. Igyekszem 2 hatékony napba sűríteni, amit csak tudok, plusz az esték és az éjszakák során tudok haladni.”

Környei Andi a 11,5 éves Bendegúz mellett egyedül tolja a malomkereket. Édesanyja alkalmanként tud vigyázni Bendire, de az idő 90%-ban Andi kettesben van a fiával. Andi a Könyvelő-Net ügyfélkapcsolati munkatársa, néhány hete pedig a tartalomgyártásba is besegít.

„Bendi normál üzemmódban napközis, így 16-ig suliban van, jelenleg azonban napi 6 órája van online, utána heti 2-szer hegedű óra. Igyekszünk tartani a napirendet, bár szívem szerint már több házi feladatra mondtam volna nemet. De túl lelkiismeretes vagyok, így mindent megoldunk.”

Takács Kathrinnál, a Könyvelő-Net ügyfélkapcsolati munkatársánál és projekmenedzserénél a 16 éves Zita és a 12 éves Olivér van otthon- szinte folyamosan. Mivel férje külföldön dolgozik, januárban például hat hetet teljesen egyedül csinált végig a gyerekekkel. Most jobb a helyzet, férje már hazajár.

„Napi 2-3-4 online órájuk van, változó időpontokban. Ezen kívül feladatlapok, korrepetálás, Logiscool, orvosi időpontok. Általában egy hétre előre összeírom, hogy melyik nap mit kell csinálni, hova kell menni, mikor kell főzni és mit.”

Hernaez Évi content manager a Könyvelő-Net csapatában. Kicsit kilóg a sorból, mert ő nem kényszerült bele a harmadik hullám magyarországi korlátozásaiba. Férjével Spanyolország északi részén élnek a majdnem 4 éves Pabloval. Bár az óvodák és iskolák a mediterrán országban nyitva vannak, az eltérő rendszer miatt Pablo csak délelőtt van oviban. Ekkor azonban Évi egy másik óvodában dolgozik, angol nyelvű foglalkozásokat tart. Férje este 8-nál hamarabb ritkán ér haza, és gyakran szombatonként is be kell mennie a munkahelyére.  

„Ebéd, szieszta (amire nekem is szükségem van, hiszen a sokszor hajnalig tartó munkát másképp nem bírnám), karate, uszoda, játszótér, focizás, kutyasétáltatás, vacsora- és a másnapi ebéd elkészítése a délutáni program, természetesen kettesben. Egy folyamatosan kérdező kisgyerek mellett meg sem próbálom elővenni a telefonom, hogy akár egy poszt megírásával is előrébb legyek. Az érdemi munka nálam este 8-kor kezdődik, és sokszor éjjel 2-kor kapcsolom ki a laptopot.”

Mind a négyen vállalkozóként dolgoznak, és nem csak a Könyvelő-Nettel foglalkoznak.

A Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ Vállalkozónők a koronavírus idején néhány európai országban címmel egy 64 oldalas tanulmányt jelentetett meg. Egészen megdöbbentő olvasmány, hiszen bár a legtöbb anya- legyen akár vállalkozó vagy alkalmazott- ugyanazon a küzdelmeken megy keresztül, a számokat leírva látni 2021-ben mégis szürreális élmény:

„A gyermeket nevelő vállalkozónők esetében jól érzékelhető volt, hogy a gyermekintézmények bezárása nagyban növelte a gondoskodási feladatokat. Egy átlagos hétköznapon a 7 év alatti gyermeket is nevelő válaszadók napi több mint 3 órával több időt töltöttek a gyermekekről való gondoskodással, és majd másfél órával többet a háztartási feladatokkal, mint korábban. Míg a 7-18 éves gyerekeket nevelők 2,5 órával töltöttek többet gondoskodási feladatokkal.”

Könnyen kijelenthetnénk, hogy ezek az órák bizony együtt járnak az anyasággal. Igen ám, de ne felejtsük el, hogy a társadalom egyik vizsgált országban sem arra van berendezkedve, hogy az anya a teljes idejű gyereknevelés és háztartásvezetés MELLETT még a munkahelyén is az elvártak szerint teljesítsen- ráadásul úgy, hogy a gyermekeivel egy házban tartózkodik, és sokszor semmilyen segítsége nincsen.  

A tanulmány egy olyan rétegre is kitér, amely egyáltalán nincs túlreprezentálva:

„A vállalkozást vezető nőkre ugyanakkor lényegesen kevesebb figyelem jutott, noha számukra az elmúlt hónapok kettős kihívást jelentettek. Egyrészt a vállalkozások tulajdonosaként kellett megküzdeniük a járványintézkedésekkel járó korlátozásokkal, és az azokat kísérő gazdasági hatásokkal – sokszor új értékesítési és munkaszervezési módszereket kellett megtanulniuk, valamint a visszaeső kereslet ellenére igyekeztek stabilitást biztosítani a cégnek és alkalmazottaknak. Másrészt nőként és anyaként jellemzően ők vállalták a gondoskodó munkák oroszlánrészét is, tanultak a gyerekekkel, főztek a családra vagy ellátták az idősebb családtagokat.”

Az anyákra a világ minden pontján óriási nyomás nehezedik. Mindenki máshogy oldja meg a kihívásokat, kettő dologban azonban talán egyetértenek.  Mi a Könyvelő-Netnél egészen biztosan.

1. Az egyik, hogy megosztott figyelemmel dolgozni napokon, heteken, sőt mostmár hónapokon keresztül szinte felfoghatatlanul megterhelő.

„Néha rettenetesen zavar, hogy nem tudok annyit foglalkozni a feladataimmal, mint szeretnék, főleg, hogy borzasztó izgalmas dolgokkal lehetne/kellene. Egy-egy ötletelős, együtt gondolkodós, hatékony megbeszélés után néha nehéz egy pillanat alatt visszakapcsolni és leülni duplózni.” (Dia)

„Fáradtnak érzem magam, lelkiismeretfurdalásom van a be nem fejezett feladatok miatt, még éjszakai ébredésnél is ezen zakatol az agyam.” (Kathrin)

2. A másik pedig, hogy bármennyi időt is töltünk a gyerekeinkkel, mindig azt fogjuk érezni, hogy nem elég:

„Többnyire versenyt futok az idővel, és néha tényleg elkeserítő a helyzet, de egy anyának mindent bírni kell jelszóval, megoldom!” (Andi)

„Egyszerűen képtelen vagyok a fiam mellett dolgozni. Nemcsak azért, mert nem hagyja. Hanem azért is, mert fáj, ha tőle veszek el időt. Elég nehéz neki már így is, hogy nem élheti úgy ezeket az éveket, ahogyan kellene. Olyan sok mindenről kell lemondania! Az anyukája figyelme ne legyen még egy a listán.” (Évi)

A nehézségek ellenére- és mert nem nagyon van más választásunk- mind a négyen igyekszünk pozitívak maradni, és a kihívásokra lehetőségekként tekinteni. A Könyvelő-Net tele van izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokkal, a csapat pedig végtelenül rugalmas és elfogadó.

Tudjuk, hogy sajnos nem minden dolgozó anya mondhatja el ezt a munkahelyéről. De tartsunk ki, és higgyünk benne, hogy képesek vagyunk végigcsinálni.

Mert igenis képesek vagyunk rá, hiszen minden anya egy hős!

Keressünk könyvelőt