Vissza

Áfa-bevallás tervezet, a NAV új szolgáltatása

Dia

June 20, 2021

A NAV felé jelentendő adatok köre az elmúlt években folyamatosan bővült, 2021. január 4-től pedig megérkezett az NAV 3.0 (NAV XML 3.0 XSD) és vele a gyakorlatilag teljeskörű online számla adatszolgáltatási kötelezettség: nem számít a számla összege és a vevő státusza sem. Adatszolgáltatásra kötelezett minden belföldi adóalany, akinek a vevője

  • belföldi vagy közösségi adóalany,
  • nem közösségi adóalany (3. országbeli vevő),
  • adóalanynak nem minősülő szervezet, vagy
  • magánszemély (nem adóalany).

Az átállásra 2021. március 31. volt a határidő, eddig a pontig a NAV nem szanckionált (amennyiben a 2020. július 1-től érvényes jogszabálynak megfelelően teljesítette az adóalany a számla adatszolgáltatást, csak a 2021. január 4-től érvényes jogszabályok szerinti többlet adatszolgáltatást nem, vagy nem megfelelően teljesítette).

A NAV tehát az összes, belföldi adóalany által kiállított számlát (ha pedig pénztárgépet használsz, azok adatai is automatikusan a NAV-hoz kerülnek) látja az online számla rendszerben - ez alapján pedig új szolgáltatás indítását tervezik.


Mi az az eÁFA, és kinek készül?

Az eÁFA a NAV által elkészített ÁFA bevallás tervezet, amit az ÁFA alanyok számára készít majd el, - az eredeti tervek szerint 2021. július 1-től kezdődően, de - a 135. Közlönyben közzétett 429./2021. (VII. 16.) kormányrendelet értelmében először a 2021. október 1-jétől kezdődő adómegállapítási időszakra vonatkozóan fogja az erre a célra biztosított elektronikus felületen elérhetővé tenni.  

A NAV a nála rendelkezésre álló adatok alapján kiszámolja, mennyi a fizetendő ÁFA, mennyi a levonható ÁFA, illetve mennyi a kettő különbsége. Az eSZJA tervezettel szemben ez a tervezet nem válik automatikusan bevallássá, amennyiben nem módosít rajta a vállalkozó - illetve nagy valószínűséggel a könyvelője -, hanem minden esetben jóvá kell hagyni.

Az eÁFA minden hónap 12-től lesz elérhető az előző időszakra vonatkozóan - ennek oka, hogy a számla kiállításra a teljesítéstől számítva 8 nap áll rendelkezésre, és amennyiben ez kézi számla, úgy 4 nap áll rendelkezésre az online adatszolgáltatásra.

Mégsem tudjuk teljesen a NAV-ra bízni az ÁFA bevallásunkat

Ennek több oka is van. Egyrészt a NAV lát minden olyan számlát, amit a vállalkozásod kiállított, legyen a partner belföldi adóalany, magánszemély vagy külföldi partner, és látja a vállalkozásod részére más belföldi adóalanyok által kiállított számlákat is, de a külföldi partnerek által kiállított számlákat nem látja (és itt gondoljunk akár csak a Google Ads vagy Facebook Ads számlákra). Másrészt

  • vannak még a rendszerből hiányzó számlák (például ugye a külföldi partnerek által kiállított számlák),
  • egyéb problémák is felmerülhetnek, például
  • a vállalkozásod részére kiállítottak egy számlát, amit nem kértél (téves számla kiállítás), esetleg
  • mégsem szeretnéd a könyvelésben szerepeltetni az adott számlát;
  • ha egy kézi számlát nem jelentettek az online számla rendszerben;
  • ha egy számla teljesítését nem fogadtad el.

Kérdés továbbá többek között, hogy

  • a pénztárgépen keresztül a vállalkozásod nevére kiállított számlák benne lesznek-e az eÁFA tervezetben,
  • mi lesz a fordított áfás termékek számláival (ez esetben bizonyos termékek esetén mennyiséget is meg kell adni, ami a számlán szerepel, de kérdéses, hogy a tervezetbe hogyan fog bekerülni),
  • hogyan fogja kezelni a tervezet a jóváíró számlákat.

Az ÁFA arányosítást sem fogja várhatóan megtenni a NAV, így az ilyen vállalkozások számára biztosan nem lesz jó a tervezet. Javítani kell abban az esetben is, ha a vállalkozásod számára már kiállították a számlát, de Te még nem kaptad meg (késett számla), hiszen a tervezetben bizonyosan szerepelni fog - ezt Neked kell kiszedni.  

Fontos, hogy amennyiben a tervezet elfogadásra kerül, akkor a fizetendő ÁFA meg fog jelenni az adófolyószámlán, mint fizetési kötelezettség, ha pedig visszaigényelhető áfád van, és egy olyan számla után lett levonva, ami után nem szabadott volna, akkor az jogosulatlan visszaigénylésnek minősül és büntetés járhat érte! (A jóváhagyott tervezet később önellenőrzéssel javítható.) Nagyon fontos, hogy ezekért a vállalkozó a felelős!

Tehát talán egyszerűsödik az ÁFA adminisztráció, mégsem javasoljuk, hogy könyvelői segítség nélkül intézd vállalkozásod ÁFA bevallását! Egy jó könyvelő aranyat ér, és komoly pénzbüntetésektől óvhatod meg vállalkozásodat.

Keressünk könyvelőt