Vissza

Ismerd meg a Könyvelő-Net csapatát!

Évi

December 17, 2021

Keressünk könyvelőt

Mióta dolgozol a Könyvelő-Netnél, és hogyan kerültél kapcsolatba vele?

 

Szeptemberben érkeztem, a volt mentoromon keresztül kerültem kapcsolatba Andrissal. Az első telefonos interjúnk épp egy elég eseménydús hét folyamán zajlott, önkéntes fotós voltam egy fesztiválon és az egyik ilyen nap utáni „korán reggel” telefoninterjúztunk.

Izgultam is, hogy vajon mennyire leszek majd megnyerő személyiség pár óra alvással, szaladgálás közben. Nagyon pozitív csalódás volt, mert csak egy kölcsönösen nagyon őszinte, kertelések nélküli beszélgetésnek tűnt a motivációinkról, attitűdről, célokról, korábbi tapasztalatokról.

Ezután egy tervet készítettem arról, hogy hogyan látnék munkához a Könyvelő-Netnél és ezt beszéltük át már személyes találkozó keretében.Milyen területeken dolgoztál eddig és hol tartasz most?

 

Amíg megszereztem a szociológiadiplomámat, pultoztam, aztán pár évig főként lakásokat menedzseltem hosszú-és rövidtávú kiadás szintjén is, illetve utóbbival kapcsolatosan egy cég operációsmenedzsereként dolgoztam. Ezek egymástól elég távol eső dolgok, azt hiszem ebből is látszik, hogy szeretek kísérletezni és mindennek fel tudom fedezni a számomra szerethető oldalát, viszont egyik munkaterülettel sem voltak évtizedes terveim.

A szociológiát csak az érdeklődésemre alapozva választottam, de abban az időben fogalmam sem volt, mit szeretnék vele, csak tudtam, hogy érdekel az emberek és folyamataik megértése mikro-és makroszinten is.

Szerencsésen épp a Covid-időszakra döntöttem el, hogy kicsit a tanulásnak szeretném szentelni magam és választani valamit, amiben tényleg hosszú távon tudok gondolkodni. Eleinte kezdő programozó kurzusokat nézegettem kurzusos oldalakon, aztán átnyargaltam a UX-re és egy 25 órás kurzus után világossá vált, hogy ezt szeretném. Itt kicsit értelmet nyert az is, hogy mindig is érdekeltek az emberek és a történeteik és hogy szeretek folyamatokban gondolkodni, illetve hogy nagyon vonzódom az esztétikus dolgokhoz– teljesen mindegy, mi az.

A másik szerelmem a fotózás, ami számomra szintén nagyon emberközpontú dolog, másfelől egy igazán kreatív és önfejlesztő folyamat, aminek akkor is lenne értelme, ha egy darab jó képet sem sikerülne csinálni – bár azért remélem, hogy nem így van. ☺

Így jelentkeztem egy fotósképzésre is és az xLabs-hez is, - utóbbival alapoztam meg a UX dizájneri szerepemet, amit a Könyvelő-Netnél némi Product owneri szerepkör fűszerez meg.

Miért vagy felelős a Könyvelő-Net-nél?

UX dizájner és Product ownerpozícióban vagyok.  Azért felelek, hogy összehangoljam az üzleti célokat a felhasználói célokkal és olyan terméket készíthessünk, ami valóban a létező problémát oldja meg és öröm is használni, de legalábbis csöppet sem kínszenvedés.

Kutatói szerepem is van a UX -en belül, így a felhasználók valódi érzéseinek és motivációinak feltárása is az én feladatom.  Szeretem kibogozni a látszólag egymásnak logikailag ellentmondó szálakat és valami olyan megoldást találni, ami nem egy nehézkes kompromisszum egyik félnek sem.

Örömmel tölt el, ha valami hasznos és esztétikus sül ki a dolgokból, remélem itt mindkettőt sikerül megvalósítani.

Milyen a hangulata Könyvelő-Net munkatársai között? Miért szeretsz velük dolgozni? Mi a filozófiád a munkában?

 

Közvetlen és inspiráló a hangulat, szépen kiegyenlítik egymást a tisztán szakmai és a személyreszólóbb beszélgetések, számomra ez az egyensúly fontos. Kölcsönös megértést és rugalmasságot tapasztalok mindenkitől, ami eléggé megkönnyíti a mindennapokat.

Elég jó érzés, mikor valaki rápörög a munkájára és vele együtt tudok pörögni, ez nagyon motiváló és egy borús-szürke home office-os napot is energiával tölt meg nekem. Szívesen segítenek a többieknek, ha valamire szükség van és érződik, hogy nem fentebbről jövőutasításoknak teszünk csak eleget, hanem egy célért dolgozunk közösen.
Nem kifejezetten munkafilozófia, de a kitartásban és a szüntelenül megújuló kíváncsiságban, érdeklődésben hiszek; csipetnyi tehetség vagy szerencse persze ezek mellett sem árt.

Melyik a kedvenchelyed Magyarországon?

Ez elég snassz válasz, de imádom Budapestet, 13 éves koromtól ide szerettem volna költözni, így nekem nagy boldogság volt Borsodból feljönni 10 évvel később. Mindenre rá tudok csodálkozni és mindenben meglátom a szépséget - a riportfotózások alkalmával látott dülöngélő házikós zsákfalvaktól kezdve túrázva látott gyönyörű természeti tájakon át, szóval nem biztos, hogy ki tudok emelni egy kedvenc helyet.

Szeretem a változatosságot, úgy érzem, időről időre mindenféle típusú hely lüktetését tudom értékelni.


Hogyan pihensz a leghatékonyabban?

Erre még én is keresem a választ, ugyanis a tanfolyamaim elvégzése utáni és a munkakezdés előtti kis időben is ez lett volna a terv, aztán mégis egy kijevi UX versenyen kötöttem ki valahogy, ahol nem aludtam 40 órán át. Nem tudom, hogy ez például hatékony pihenés volt–e, pedig előtte megígértem, hogy ez lesz a terv☺

Eléggé szeretek edzeni, futni, főzni, mindenféle helyen fotózni, szóval valószínűleg inkább az aktív pihenők táborába tartozom. Ha épp lustább időszakomban vagyok, akkor biztos, hogy otthon kuckózok egy könyvvel.


Mi az, aminek nem tudsz ellenállni?

A mogyoróvajnak. Még sosem tartott ki egy hétig az egy kilós kiszerelés sem.

Mi vagy ki inspirál Téged?

A hétköznapi világ eléggé inspirál például, ha a jobbik lábammal kelek fel és meglátom magam körül(esetleg le is fényképezem) a dolgokat. Imádom az emberi történeteket, mindenféle csodás agyszüleményt, legyen az egy elborult lemez vagy egy fotósorozat, vagy csak egy fekete humorral átszőtt történet, bármi, ami befészkeli magát a fejembe.

Másfelől pedig a természet is eléggé tud inspirálni- 28 évesen is jöttem már haza tobozzal meg falevelekkel a kezemben.

Ha szuperhős lehetnél, milyen különleges erőt választanál?

Az alakváltás elég jó lenne  -persze nem gonosz céloktól vezérelve, egyszerűen úgy érzem, akkor még többféle élményt lenne lehetőségem megélni és tulajdonképpen bárhova besurranhatnék bármikor, bármilyen emberekkel beszélgethetnék. Szerintem ez a megismerés elég izgalmas formája lenne.

Mi az első 3 dolog a bakancslistádon?

Nincsen bakancslistám. Fontos nekem a szüntelen újat tapasztalás és tanulás, olyan dolgokat és élményeket keresek, amik ezt lehetővé teszi. Van még egy-két korlátom, ezeket- vagy bármilyen nem túl hasznos félelmemet (melyik valóban hasznos?)- szeretném leküzdeni.

Szeretnék sokat utazni és sokat olvasni – szóval minél többet látni.

Mindenképp szeretnék kiemelkedő teljesítményt produkálni a UX területén rövidesen és szeretném, hogy ne csak magamnak fotózzak – bár ez sem teszi értéktelenebbé nekem a készítés élményét.

Ha az életednek lenne egy dalcíme, mi lenne az?

Nagyon sok mindent tudnék választani, most épp legyen ez.
Tash Sultana – Big smoke

 

Mit mondanál, mi a személyes mottód? 

 

Utálom a mottókat, de sokszor jutottam már egymástól teljesen független helyzetekben arra, hogy valahogy minden az egyensúlyra törekszik, úgyhogy legyen ez.

Keressünk könyvelőt