Vissza

KATA Bevallás 2020

Dia

January 29, 2021

Segítünk elkészíteni a 2020. évi KATA bevallásodat (nem, ezt sajnos a NAV nem csinálja meg helyetted).

A KATA bevallást 2021. február 25-ig kell benyújtani (ahogy ez szerepel is a 2021. évi adónaptárunkban), alapesetben.

Amennyiben azonban megszünteted a vállalkozásodat, a bevallást 30 napon belül kell benyújtani. Ha csak szünetelteted, akkor nincs különbség, a fenti határidő vonatkozik Rád is.

A 2020. évi KATA bevallás nyomtatványát itt éred el:

https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek
/nyomtatvanykitolto_programok/
nyomtatvanykitolto_programok_nav/
nyilatkozatok/20KATA.html

A nyomtatvány mellett érdemes letölteni az aktív súgót is.

Amennyiben először készíted el a bevallásodat, első lépésként le kell töltened a nyomtatványkitöltő programot, amelyet itt érsz el:

https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/
nyomtatvanykitolto_programok/
nyomtatvany_apeh/keretprogramok/
abevjava_install.html

Ha készen vagy a letöltésekkel és beléptél a programba, új nyomtatványt az Adatok menüpont alatt az “Új nyomtatvány” lehetőségre kattintva tudsz megnyitni.

Főlap - KATA bevallás, alapadatok

A nyomtatványon először is töltsd ki az alapadatokat (20KATA főlap, Azonosítás (B) blokk):

  • Adózó adószáma
  • Adózó adóazonosító jele
  • Adózó neve

A bevallási időszak ((C) blokk), amennyiben egész évben működtél, 2020.01.01.-2020.12.31., és ki kell töltened a “Tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma” mezőt is, ez esetben ez 12.

Ha év közben indítottad a vállalkozásodat, akkor azt a dátumot írd kezdő dátumnak, amikor a vállalkozásod bejegyzésre került. A hónapok száma pedig ebben az esetben azon hónapok száma, ami után KATA fizetési kötelezettséged volt (ha például 2020. július 31-én került bejegyzésre a vállalkozásod, az érintett hónapok száma 6, hiába működtél júliusban csak 1 napot).

Amennyiben év közben szüneteltetted a vállalkozásodat, azonban év végén már működtél, akkor a szünetelés hónapjait le kell vonnod (csak a teljes hónapokat!). Ha az év elejét szüneteléssel kezdted, a bevallási időszak kezdő napja annak a hónapnak az első napja, amikor már működtél (függetlenül attól, hogy például csak 25-én kezdtél újra működni). A bevallási időszak záró napja pedig, amennyiben az évet szüneteléssel fejezted be, az utolsó olyan nap, amikor még működött a vállalkozásod (és nem a hónap utolsó napja!). Ha pedig a kezdő és záró dátum között is szüneteltettél volna, akkor a szüneteléssel érintett (teljes) hónapokat vondd le az érintett hónapok számából, de ezeket a további dátumokat nem kell feltüntetni a  nyomtatványon.

Amennyiben mentességet kaptál 2020-ban a KATA fizetésre, az nem csökkenti a hónapok számát, úgy kell tekinteni a mentességgel érintett hónapokra, mintha fizetted volna (a kereted se csökkent). Ebben az esetben továbbá jelölnöd kell a “Nyilatkozat, bevallás típusa” mezőben egy S betűvel!

A bevételt az (E) blokkban ezer forintra kerekítve kell kitöltened.

Ezt követően már csak az (F) blokkban keltezned kell a bevallásodat.


01-es munkalap - KATA keret túllépés

Amennyiben meghaladtad a KATA kereted (azaz a befolyt bevételed - teljes évi  működés esetén - meghaladta a 12 millió forintot), akkor a 01-es munkalap is megnyílik.

Itt automatikusan kiszámítódik a fizetendő adó (40% a keretet meghaladó összegre vetítve). Ezt az összeget be is kell fizetned 2021. február 25-ig!


02-es munkalap - 1 millió forint feletti partnerek

Amennyiben pedig volt olyan partnered - beleértve a külföldi partnereket is -, aki felé több, mint 1 millió forint összegben számláztál (és ez be is folyt/meg is kaptad), ki kell töltened a 02-es munkalapot is. Ezen a munkalapon forintban kell feltüntetned az összegeket!

(Ez az adatszolgáltatás kétirányú: azok a vállalkozások is nyilatkoznak 2021. március 31-ig, akik az év során összesen legalább 1 millió Ft értékben teljesítettek kifizetést a kisadózók részére.)

Nem is volt bevételed, mégis működtél az év során?

Sajnos ebben az esetben is be kell nyújtanod a bevallást.

Ugyan, minek egy katásnak könyvelő?

Ugyan a KATA bevallás elkészítése nem rakétatudomány, főleg ha egy pár számlás, alanyi mentes egyéni vállalkozásról beszélünk, azonban az a javaslatunk, hogy vonjál be egy könyvelőt a folyamatba (noha reméljük, év közben is együtt dolgoztál már eggyel). Ha esetleg még keresnéd az igazit, vagy csak nem vagy meggyőződve arról, hogy a legjobb kezekben van a könyvelésed, keress rajtunk keresztül megbízható szakembereket! :)

Keressünk könyvelőt