Vissza

Kata bevallás 2022

Dia

February 6, 2022

Katásnak nem kell könyvelő, gondolják sokan. Először is szeretném leszögezni, hogy mi minden katás egyéni vállalkozónak azt javasoljuk, hogy ha eddig nem is volt, keressen könyvelőt, hiszen például elég egy, a vállalkozás nevére kiállított Google vagy Facebook hirdetés, és rögtön áfa-bevallást kell beadni. Azonban ha azok közé a vállalkozók közé tartozol, akinek csak néhány számlája van és alanyi mentes, segítünk kitölteni a kata bevallást. 

A 21KATA bevallást 2022. február 25-ig kell beadni (és eddig kell befizetni az esetleges befizetnivalókat), ahogyan az az adónaptárban is szerepel. Ez csak abban az esetben nem igaz, ha megszünteted a vállalkozásodat: ebben az esetben 30 napon belül el kell készülnie a bevallásnak. Ha csak szünetelsz, a fenti határidő vonatkozik Rád is - sajnos abban az esetben is, ha egész évben szüneteltél és nem is volt bevételed. 


A 21KATA nyomtatványt a NAV megújult honlapján ezen a linken találod:

Amennyiben korábban még nem töltötted le, szükséged lesz az ÁNYK keretprogramra is, ami innen tölthető le:



A telepítéshez sok segítséget találsz a NAV honlapján is, de számos Youtube videó is elérhető. Ha valaki Macbookra telepítené, akkor ajánlom ezt a videót


Amennyiben minden szükséges programot és nyomtatványt telepítettél, nincs más hátra, mint megnyitni a nyomtatványt az Adatok / Új nyomtatvány menüpontból. 

A nyomtatványon először töltsd ki az adataidat a (B) blokkban:

  • Név
  • Adószám
  • Adóazonosító

A bevallási időszak, amennyiben egész évben működtél, 2021.01.01.-2021.12.31. Amennyiben 

  • az évet szüneteléssel kezdted, akkor a kezdő dátum annak a hónapnak az első napja, amelyikben újra működni kezdtél (és nem az a nap, amikor újraindult a vállalkozásod);
  • év közben szüneteltetted a vállalkozásod és év végén is szüneteltettél még, akkor a záró dátum a szünetelés kezdete (nem a hónap utolsó napja!)
  • amennyiben év közben indítottad a vállalkozásod, az első nap az, amelyiken bejegyzésre került; 
  • amennyiben év közben szüneteltél, de év elején és év végén is működtél, akkor pedig csak vond le a szüneteléssel érintett hónapok számát a “Tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma” mezőben a 12-ből. 

A “Tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma” mezőbe azt írd be, hogy hány hónap után fizettél katát - tudod, akkor is egész havi katát kell fizetni, ha valamelyik hónapban csak 1 napot működtél, így az is egész hónapnak számít. 


Amennyiben mentességet kaptál 2021-ben a kata fizetésre, az nem csökkenti a hónapok számát (ahogyan a keretet sem), úgy kell tekinteni a mentességgel érintett hónapokra, mintha fizetted volna. Ezt jelöld a “Nyilatkozat, bevallás típusa” mezőben egy S betűvel. 

A bevételt az (E) blokkban ezer forintra kerekítve kell kitöltened.

Az (F) blokkban pedig már csak keltezned kell a bevallásodat.

01-es munkalap - Ha túllépted az évi 12 millió forintos kata kereted

Amennyiben meghaladtad az időarányos kata kereted (azaz a befolyt bevételed - teljes évi  működés esetén - meghaladta a 12 millió forintot), akkor a 01-es munkalap is megnyílik. Ez esetben a fizetendő adó (40%, a keretet meghaladó összegre vetítve) automatikusan kalkulálódik, és ezt az összeget be is kell fizetned 2021. február 25-ig!

02-es munkalap - Azok a partnerek, akiktől több, mint 1 millió forint bevételed volt

Amennyiben pedig volt olyan partnered, aki felé több, mint 1 millió forint összegben számláztál (és ez be is folyt 2021-ben), ki kell töltened a 02-es munkalapot is. Ezen a munkalapon forintban kell feltüntetned az összegeket, partnerenként összesítve. 

(Ez az adatszolgáltatás kétirányú: azok a vállalkozások is nyilatkoznak, akik az év során összesen legalább 1 millió Ft értékben teljesítettek kifizetést kisadózók részére.)

Inkább más adózási formát keresnél? 

A kata szabályozását jelentősen szigorították 2021-ben, így sok vállalkozó számára vált egyre vonzóbbá az átalányadózás - különösen igaz lehet ez azokra az egyéni vállalkozókra, akiknek a kata 3 millió forintos bevételi küszöbértéke problémát okozhat (és nem csak azért, mert a megbízó számára az átalányadózó alvállalkozó esetében nem merül fel extra adófizetési kötelezettség). Az átalányadózáshoz viszont mindenképpen könyvelő szükséges - de szerencsére a legjobb helyen vagy, hogy egyszerűen, gyorsan és hatékonyan megtaláld a számodra leginkább megfelelő könyvelőt. 

Keressünk könyvelőt