Vissza

Könyvelők a profil mögött: Optima Ratio Kft.

Dia

February 14, 2022

A Könyvelő-Net egyik legfontosabb működési elve, hogy a keresők megbízható ügyfélvélemények alapján dönthetnek a kiválasztandó megbízottról. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az érdeklődők valóban megismerhessék azokat a szakembereket, akik a profilok mögött vannak.

Cikksorozatunk legújabb részében az Optima Ratio Kft. két tulajdonosa -egy nagyon szimpatikus házaspár-, Hüttler Ágnes és Keresztesi Attila beszél könyvelőirodájukról. 


Meséljetek egy kicsit arról, hogy miért választottátok ezt a hivatást! Mindig is ezzel akartatok foglalkozni?

Ágnes: Eredeti szakmámat tekintve könnyűipari mérnök lennék, de amikor végeztem a főiskolán, változott a gazdasági helyzet, és megszűnt a magyar könnyűipar, így kénytelen voltam valami mással foglalkozni. A nővérem hatására elvégeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát, és 2001 óta egy multinacionális cégnél dolgoztam a pénzügy és a számvitel szinte minden területén. 21 év után úgy gondoltam, hogy elég volt a multiból, és átültem a saját vállalkozásomba, amit eleinte párhuzamosan csináltam a multis pozíciómmal, de néhány év után sikerült elérni, hogy csakis a saját cégünkkel (illetve mára már cégeinkkel) foglalkozzak.  Attila is velem dolgozik, családi vállalkozás lettünk. 

Attila: 2019 szeptemberében jöttem át a vállalkozásunkban, de én nagyon messziről indultam. Vendéglátóipari Főiskolát végeztem, az édesanyám vendéglátós volt, ebben nőttem fel. A vendéglátás örök szerelem nálam, de amikor döntenem kellett a család és a vendéglátás között, akkor a családot választottam, és pályát váltottam. 

Fokozatosan távolodtam el a vendéglátástól, először egy vendéglátó cég marketing területére mentem dolgozni, majd egy olyan cégnél lettem üzletkötő, amely vendéglátóipari területen tevékenykedett. Az üzletkötésből idővel bekerültem a központba, végül pedig némi kitérő után az adóhatóságnál kötöttem ki. Itt végrehajtási területen dolgoztam egészen 2019-ig, és ekkor átjöttem az addigra közös erővel felépített cégünkbe. Az Adóhatóságnál szerzett tapasztalatom nagyon sokat jelent, hiszen kevés adótanácsadó ért pl. a végrehajtási eljárásokhoz. 

Ágnes: Mind a ketten regisztrált mérlegképes könyvelők és adótanácsadók vagyunk. 


Hol szereztétek a szükséges tudást?

Attila: Mint ahogy korábban említette, Ági a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán végzett, én pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (amit ma már Corvinusnak hívnak) munka mellett tanultam. A szükséges gyakorlatot a saját cégünkben végeztem Ági mellett. Az adótanácsadói képzést még a NAV színeiben szereztem, a TB és bérügyintézői tanfolyamot 2021-ben fejeztem be. 


Milyen jól kiegészítitek egymást!

Attila: Igen, Ági kivételesen jó könyvelő, én pedig az adózási részt szeretem, illetve ezért tanultam meg a bérszámfejtést is. 

Miért választottátok ezt a hivatást?

Ágnes: Rám nagyon nagy hatással volt a nővérem, azóta is nagyon hálás vagyok neki. A számvitel alapjait tőle tanultam meg: elmondta azt a három bűvös mondatot, amit három év alatt a főiskolán senki nem mondott el. Ezért próbálok én is mindenkinek segíteni ezzel a három mondattal, mert nekem hatalmas könnyebbséget jelentett. 

Ő tanácsolta nekem, hogy a pénzügy- számvitel biztos megélhetést fog jelenteni, hiszen könyvelőkre mindig szükség lesz. Utána gyorsan rákaptam az ízére, rájöttem, hogy ez a terület nagyon jól kiegészíti a kreatív oldalamat, hobbiból ugyanis táskákat készítek. Akik ismertek, azt mondták, hogy úgysem fogom tudni elvégezni a számviteli főiskolát, de bebizonyítottam, hogy igenis képes vagyok rá. Én magam is meglepődtem rajta, hiszen a matematikát nagyon nem szeretem (nevetnek, a szerk.). 

Attila: Én jó vagyok matekból, matematika tagozaton végeztem középiskolában, de az osztálytársaimmal ellentétben én nem programozónak mentem, hanem a vendéglátás felé indultam. Sokáig nagy karriert akartam, de mindig azt éreztem, hogy valami hiányzik. Amikor az Adóhatósághoz kerültem, rájöttem, hogy nem akarok vezetői irányba továbbmenni. 

Amikor átjöttem a saját cégünkbe, azt éreztem, hogy megérkeztem. Ágival a munkában is jól kiegészítjük egymást. Az értékesítés az én feladatom, az értékesítő múltam segít ebben. 

Mi az, amit a legjobban szerettek a munkátokban?

Ágnes: Az embereket az ügyfelek mögött. Nagyon fontos számunkra a közvetlen kapcsolat, ismerjük a partnereinket, mondhatjuk, hogy szinte baráti kapcsolatot ápolunk velük.  

Én a számvitelt is nagyon szeretem, szeretek papírokkal matatni, szeretek könyvelni, és az a legjobb, amikor a végén kijön a helyes eredmény.

Attila: Az adótanácsadásban is azt szeretem, ahogyan összeáll a kép, ahogyan megtaláljuk a megoldást az ügyfél problémáira. 

A saját cégünkben tényleg azokkal dolgozunk együtt, akikkel valóban szeretünk-ez mind az ügyfelekre, mind a munkatársainkra vonatkozik. 


Mi az, amit a legnehezebbnek találtok benne?

Ágnes: Azt, hogy folyamatosan, akár év közben is változnak a jogszabályok, és erről nem kommunikálnak megfelelően. Sokszor csak kapkodjuk a fejünket, hogy miért változik, mi változik és miért pont akkor. Természetesen követjük a jogszabályokat, de ez bizony nagy kihívás. Az is nagyon nehéz, hogy vannak törvények, amiknek elvileg együtt kellene „mozogniuk”, tehát ha változik az egyik, párhuzamosan változnia kellene a másiknak is. Ez sajnos nem mindig történik így.

Pontosan azért van felelősségbiztosításunk, hogy ha önhibánkon kívül valamilyen mulasztás történne, az ügyfelek akkor se szenvedjenek kárt. 

A legtöbben úgy gondolnak a könyvelőre, mint egy „szükséges rossz” -ra a vállalkozásban, éppen ezért igyekszünk mindenkiben tudatosítani, hogy nem így van. 

Attila: Az Adóhivatalnál, a végrehajtáson eltöltött évek alatt nagyon sok horror sztorit láttam, de azt biztosan állíthatom, hogy akik oda kerültek, azoknak 95 %-a nem azért, mert tudatos adócsaló volt. Hanem mert elszúrt valamit. Nagy hibákat lehet véteni azzal, ha valaki nem figyel oda, hogy rendben legyen a papírmunka is a cégben. Ezért kell egy jó könyvelő.


Ajánlanátok pályaválasztás előtt álló fiatalnak a hivatásotokat?

Ágnes: Igen, ajánlanám, a lányunk is a Corvinusra jár, számvitel szakra, kineveljük az utánpótlást (nevetnek, a szerk.). Szerintem most nagyon-nagyon nehéz bárkinek is segíteni abban, hogy milyen pályát válasszon, mert minden digitalizálódik, minden elektronikus és elembertelenedik. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy könyvelőre, számviteli szolgáltatóra és adótanácsadásra igenis szükség van. 


Mi az, amire a legbüszkébbek vagytok a pályafutásotok során?

Ágnes: Arra nagyon büszke vagyok, hogy az ügyfelek nagyon ritkán mennek el tőlünk. Sok nagyon elhanyagolt könyvelésű céget vettünk át, szépen rendbe tettünk és most sikeresen folytatja tevékenységét. Vagy amikor átveszünk egy - sokszor éppen a hanyag könyvelése miatt - kényszertörlés alatt álló céget, és a mi segítségünkkel vissza lehet állítani a normál működését.

Szakmailag nagyon igényes vagyok, és mindig szép munkát adok ki a kezeim közül. Két könyvvizsgálóval dolgozunk, és mindkettő szeret velem dolgozni, mert azt mondják, hogy mindig igényes és alapos munkát kapnak tőlem. Erre nagyon büszke vagyok. 

Attila: Én arra, hogy az ügyfelekkel nagyon jó a kapcsolatunk. Sokszor nemcsak könyvelési témákban kérnek tőlünk tanácsot, mi pedig boldogan segítünk, ahogyan csak tudunk. 


Mi a hitvallásotok a munkában?

Ágnes: Teljesen ügyfélközpontúak vagyunk. Ez a legfontosabb. A másik pedig, hogy próbáljuk az ügyfeleink részére közérthetővé lefordítani a rengeteg jogszabályt.

Attila: Igyekszünk tudatosítani az ügyfeleinkben, hogy egy csónakban evezünk velük. Nekünk is az az érdekünk, hogy a cégük jól működjön- és nemcsak anyagi okok miatt, hanem emberségből is. 


Mit gondoltok a könyvelői szakma digitalizálódásáról?

Ágnes: Mi nagyon szeretjük, mert az igazi szakmai munkára több idő marad, hiszen nem az adatrögzítéssel kell foglalkozni. 

Igyekszünk lépést tartani a változásokkal: új számítógépparkunk van. Kolléganőnk kérésére kialakítottuk neki a távmunka lehetőségét. Ez jelentős kihívást jelent nekünk is, de nagyon szeretjük, és jó dolognak tartjuk. 

Milyen csatornákon szereztek új ügyfeleket?

Attila: Az elején ajánlás alapján jöttek az új ügyfelek. Mi is meglepődtünk rajta, hogy mennyire könnyen. Most dinamikusan növekedni akarunk, van profi honlapunk, így elkezdtünk költeni hirdetésekre és előfizetésekre is. Igyekszünk kihasználni minden lehetőséget.

Miért választottátok a Könyvelő-Netet?

Attila: A Könyvelő-Netre kipróbálás céljából regisztráltunk. Nagyon tetszett az egész felület, illetve a csapat hozzáállása a digitalizációhoz. Az ügyfélszolgálat rugalmas, segítőkész, szeretek velük dolgozni.


Mi a véleményed a Könyvelő-Netről?

Attila: Letisztult a felülete, nagyon jól lehet használni, és nagyon jó visszajelzéseket ad. 


Nagyon köszönjük az Optima Ratio Kft.-nek a bemutatkozást, igazán felüdítő élmény volt Ágnessel és Attilával beszélgetni. Sok sikert kívánunk a jövőben is!


Oldalunkon több, mint 150 regisztrált könyvelő közül választhat az érdeklődő, akinek könyvelőre van szüksége: a keresés egyszerű, személyre szabott, és teljesen ingyenes.


Keressünk könyvelőt