Vissza

Könyvelőként jelen lenni az online térben

Turay Dia

April 7, 2022

Ha eddig azt gondoltad, “jó bornak nem kell cégér”, személyes ajánlások útján is több ügyfél talál meg, mint amennyit vállalni szeretnél, két gondolatot szeretnénk megosztani Veled.

  1. Több kutatás is azt támasztja alá, hogy a vállalkozók akkor is rákeresnek az interneten a könyvelőre, ha egyébként az ismerősük ajánlotta nekik. Hozzászoktunk, hogy minden információt megtalálunk online, azonnal - érthető, ha ösztönösen innen gyűjtenénk “személyes” benyomásokat az ajánlott könyvelőről is. Ugyan nem kizáró körülmény, ha egy könyvelőnek nincs weboldala, de bizalmat ébreszt a könyvelőt keresőben és így előnnyel indul a versenytársakhoz képest az, akinek van egy informatív, minőségi honlapja.
    Egy 2020. szeptemberi reprezentatív kutatás szerint a 18-65 év közötti magyar internet-felhasználók 57%-a az ismerősei, családja körében gyűjt ajánlást, ha szakembert - például könyvelőt - keres, azonban 54% online is keres! Közülük pedig 44% csak olyan szakemberekben bízik, akikről talál értékeléseket, véleményeket. A covid hullámok pedig jelentősen ráerősítettek erre a trendre. Interneten eladni ugyan óriási kihívás, mert minden erre a csatornára terelődött át, az információs zaj pedig hatalmas - mégis, ma nem jelen lenni online hosszú távon hatalmas hátrányt jelenthet a szakmai versenytársakkal szemben.

  2. Nincs befolyásod arra, hogy ajánlás útján milyen ügyfelek találnak meg. Ezzel természetesen nem azt állítjuk, hogy soha egy könyvelő se utasítana vissza olyan ügyfelet, aki ajánlás útján kereste meg - pusztán azt értjük ez alatt, hogy a könyvelő nehezebben tud specializálódni, ha ajánlás útján nagyon sokféle ügyfél keresi meg. A specializáció pedig természetes: nem kell, sőt nem is elvárható, hogy minden könyvelő egyformán jól értsen például a webshopok vagy az őstermelők könyvelési sajátosságaihoz. Mivel egy új típusú ügyfél mindig többlet feladatot jelent, egyszerűen nem lehet hosszú távon hatékony, ha az eltérő típusú ügyfelek miatt folyamatosan új területeket kell megtanulni. 

Hogyan érdemes megjelenni könyvelőként az online térben?

Az új ügyfelek eléréséhez ma már ki sem kell mozdulni otthonról, és ezt a lehetőséget egyre többen ismerik fel, egyre több könyvelő hirdet online könyvelési szolgáltatást, kizárólag online kapcsolattartással. 

Hogyan foghatsz hozzá könyvelőként az online jelenlét kiépítéséhez, ha se időd, se affinitásod nincs online marketinghez? 

A legegyszerűbb egy könyvelő kereső oldalra történő regisztráció, a regisztrációhoz nem szükséges komolyabb felhasználói tudás. A nagyobb feladatot az jelenti, hogy kitűnj a tömegből: ezt a jó bemutatkozás és az elégedett ügyfél-értékelések - már amelyik oldalon feltölthetőek ilyen információk - mellett egy bizalmat sugárzó, jó minőségű honlappal tehetsz meg. 

Az első lépés: a honlap, lehetőleg bloggal

Az online jelenlét elengedhetetlen eleme a minőségi honlap. Egy esztétikus és informatív saját weboldal elkészítése nem olyan nagy kihívás, “dobozos”, template alapú honlapot elérhető áron és gyorsan el lehet készíttetni. (Ebben egyébként a Bookkeepie Prémium csomagja is segíthet, ahol a csomag része a saját honlapod elkészítése). 

Az elkészült weboldal marketingelése (tartalommarketing és keresőoptimalizálás, vagyis SEO) már külön fejezet, de mindenképp érdemes megbízni ezzel egy szakembert, hiszen hiába a jó weboldal, ha senki nem talál rá. 

Igazán jó tartalmat pedig blog cikkekben közölhetsz a látogatókkal. Ha ezt is inkább szakemberre bíznád, ez a feladat is kiszervezhető, nem is nagy összegekért: SEO-optimalizált blog cikkeket már 5.000-15.000 Ft között írhat neked egy jó szövegíró. A blogon keresztül megmutathatod a szakmai tudásod és a személyiségedet is. Ha egyébként is szoktál küldeni az ügyfeleidnek hírlevelet a számukra releváns adójogszabály-változásokról, oszd meg blog cikk formájában is! Ha pedig a blog cikket egy Facebook poszt formájában is megosztod, máris 3 legyet ütöttél egy csapásra :) 

Érdemes időt és/vagy pénzt szánni arra, hogy a weboldalad rendszeresen frissüljön érdekes és releváns tartalmakkal. Nem elég jó szakembernek lenni a szakmádban: annak is kell látszani

Persze egy jó weboldal nemcsak értékesítési felületként szolgálhat. A már meglévő ügyfeleid felé is sok hasznos információt kommunikálhatsz ezen keresztül, például ha módosult az ÁSZF vagy az elérhetőséged. 

Közösségi média jelenlét

Sokan gondolják úgy, hogy a könyvelő szakmának nincs helye sem a Facebookon (leszámítva a tematikus Facebook csoportokat), ám ha jól csinálod, hatékony ügyfélszerző csatorna lehet bármelyik online közösségi platform. 

A Facebook jelenlét mellett szól a potenciálisan elérhető ügyfélkör mérete mellett az is, hogy a honlap készítéssel szemben a Facebook vállalkozói oldal létrehozása teljesen ingyenes - természetesen csak ameddig nem szeretnéd fizetett hirdetésekkel megtámogatni a jelenlétedet. A regisztráció rendkívül intuitív és egyértelmű: a Facebook olyan támogató rendszert épített ki, hogy nincs olyan kérdés, melyre ne kaphatnál választ a Facebook Business Help-től. Az oldalad testre szabásával kiemelheted a vállalkozásodra vonatkozó legfontosabb információkat. 

Tudtad, hogy a Google indexeli az üzleti oldalakat is, így az emberek könnyebben rád tudnak találni anélkül, hogy pluszban kellene költened Google hirdetésekre is? 

Ha pedig belejöttél a Facebook kezelésébe, az igazán bevállalós könyvelőknek irány az Instagram és a TikTok

Az Instagramról azt tartják, hogy a fiatalok platformja, de 2021-ben a magyar felhasználók között a legnépesebb, 18-24 év közötti korosztályt (860 ezer felhasználó), követik a 25-34 év közöttiek 770 ezer felhasználóval. Az Instagramot kezdetben lehet együtt is kezelni a Facebook-kal, hiszen a Meta Tervező felületén egy plusz mező bepipálásával a Facebook posztok Instagramra is kikerülnek (amennyiben a poszt tartalmaz kreatívot, vagyis képet - a nélkül ugyanis nem lehet Instára posztolni). 

A TikTok a Facebook, az Instagram és a LinkedIn után a 4. legnépszerűbb közösségi média felület világviszonylatban. Vitathatatlan, hogy a felhasználók legnagyobb része huszonegy év alatti, de egyre népszerűbb az idősebb korosztályok között is - és mivel itt még nincs akkora zaj, mint a Facebookon, viszonylag olcsón jó organikus elérést biztosít.  A köztudatban az él erről a platformról, hogy rövid, zenés-táncos videókkal van tele. Ez igaz is volt, ám a trendek gyors léptekben változnak, és ma már egyáltalán nem csak táncikálva lehet követőket szerezni a TikTokon. Egyre nagyobb az igény az igényes, jól kidolgozott tartalmakra.

És hogy könyvelőként milyen tartalmakkal lehet érdemes megjelenni ezeken a felületeken? Az információs és az oktató videók minden témakörben tarolnak. Több könyvelő is elérhető már TikTokon is, inspirációs céllal mindenképp érdemes megnézni a tartalmaikat: egyrészt oktató videókkal, másrészt vicces, a pillanatnyi hangulatukat, nehézségeiket öniróniával bemutató videók is fellelhetőek. 

A tartalom gyártáshoz azonban kitartás kell

Tartalmat gyártani azonban nem egyszerű feladat. Valódi, értékes tartalmat készíteni pedig igazi kihívás. Instagramon és TikTokon csakis úgy érdemes jelen lenni, ha képes vagy rendszeresen  jó minőségű képeket és videókat megosztani. Ha csak ad hoc módon, nem tudatosan posztolsz, akkor nagy valószínűséggel nem éri meg a befektetett időt.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy jól gondold át, pontosan hol vannak a potenciális ügyfeleid, melyik közösségi média felületre érdemes „beruháznod”. Például a TikTok a Z- generáció körében a legnépszerűbb közösségi média alkalmazás, tehát ha releváns lehet Neked a húszas évei elején-közepén járó - főként egyéni vállalkozóként tevékenykedő - freelancereket elérni, akkor jó választás lehet, míg ha idősebbeket, nagyobb vállalkozásokat keresel, inkább a Facebook vagy a LinkedIn lehet jó választás. 

Fontos szem előtt tartani, hogy pár nap alatt nem történik csoda - még TikTokon sem, ahol egyelőre elég jól működik az organikus elérés. Néhány nap alatt nagyon sok emberhez is elérhetsz, ám mivel a felhasználóknak csak kis része potenciális ügyfeled, az időbefektetés biztosan nem térül meg néhány hét leforgása alatt.

Sok sikert! 

Keressünk könyvelőt