Vissza

Megérkezett a Digitális Könyvelő Minősítés!

Dia

June 24, 2021

A Bookkeepie az első születésnapját ünnepelte a múlt héten! És mivel a szülinapokra szokás ajándékkal készülni, mi így tettünk: a könyvelő partnereink között ingyenes éves előfizetést sorsoltunk ki, a Facebook oldalunkon pedig logózott nyereményeket nyerhettek a válaszolók. De! készültünk egy olyan ajándékkal is, ami nem csak egy alkalomra szól, hanem segíthet könyvelőknek és könyvelőt keresőknek egyaránt: megérkezett a Digitális Könyvelő Minősítés!

Miért készült el a Digitális Könyvelő Minősítés?

Egy éve állunk napi kapcsolatban könyvelőkkel. A céget az első, tavaszi COVID-19 hullám alatt alapítottuk, és - nem meglepő módon - egy évvel ezelőtt regisztrált az első könyvelőiroda az adatbázisunkba. Ez az év rengeteg újdonságot hozott az életünkbe - jót és sajnos rosszat egyaránt. Van azonban egy olyan hozadéka ennek az időszaknak, amit bár sokan megszenvedtek az elején, mégiscsak előremutató változás: a turbó sebességbe kapcsolt, kényszerű digitalizáció.

A saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, hogy milyen otthonról, online dolgozni, online vásárolni (a korábbinál jóval nagyobb arányban), online “színházba menni”, online csapatépítőn részt venni… És akkor a digitális oktatást még nem is említettem. A könyvelők is kénytelenek voltak online intézni mindent, online átvenni a könyvelési anyagokat (2021. márciusában - többek között - a könyvelő irodákat is be kellett zárni), ráadásul éppen az éves zárások előtt nem sokkal mindezt, miközben a járvány miatti bértámogatás kérelmeket intézték.

Az ügyfelek pedig online kerestek könyvelőt: számos Facebook csoportban, napi szinten találkozok többé-kevésbé kétségbeesett posztokkal, amelyekben azt kérik, hogy a csoporttagok ajánljanak nekik könyvelőt. És az ajánlások jönnek is a kommentekben… többnyire könyvelőirodáktól, akik ezen a csatornán keresztül is szeretnék bővíteni ügyfélkörüket. A poszt írója pedig nekiáll megnézni a belinkelt profilokat / honlapokat, felhívni a telefonszámokat, és bízni benne, hogy az ajánlatokat össze tudja majd hasonlítani, mielőtt döntene.

Ennek az erőltetett digitalizációnak a COVID-19 mellett a NAV volt a másik fő motorja, az Online Számla rendszer alá tartozó adatszolgáltatások körének kiterjesztése eredményeként az online számlázót használó vállalkozások száma jelentős ugrást produkált (a tavalyi 35%-hoz képest 2021-ben 65%). Digitálisan áll tehát elő egyre több adat, érthető, ha az ügyfelek egyre inkább azt várják a könyvelőjüktől, hogy ami egyszer digitálisan előállt, azt nekik már ne kelljen küldözgetni, pláne kinyomtatni, legkevésbé pedig fizikailag elvinni. Ha pedig egy könyvelő ezekből az adatokból segít az ügyfelének riportokat készíteni, például előre jelezni a következő időszak likviditását, az komoly versenyelőny lehet más könyvelőkkel szemben. Ennél is komolyabb versenyelőnyt jelenthet, ha egy digitálisan érett könyvelő, törekedvén arra, hogy ügyfeleivel közös platformot használjon (hiszen pontosan tudja, hogy ez számára is milyen előnyöket jelent), segíti őket eligazodni a digitális megoldások között.

Ezidáig azonban nem nagyon állt rendelkezésre információ arra vonatkozóan, hogy egy adott könyvelő digitálisan mennyire tekinthető érettnek - az ilyen könyvelőt kereső vállalkozások személyes ajánlás, esetleg néhány ügyfél-értékelés, vagy épp Facebook csoportos kommentek alapján találhattak ilyen könyvelőt. Sok időt és energiát kellett ezen információk felkutatására fordítaniuk, miközben a találati valószínűség így is alacsony maradt.

Ezen a problémán szeretnénk segíteni a Digitális Könyvelő Minősítéssel.

Mit vizsgál a Digitális Könyvelő Minősítés?

A Digitális Könyvelő Minősítés nem csak azt méri fel, hogy a könyvelő milyen digitális megoldásokat, okos automatizmusokat használ a munkája során, hanem a tudását és az attitűdjét is. Ez utóbbi szempontot kiemelten fontosnak tartjuk: egy digitálisan érett könyvelő pontosan tudja, hogy számára milyen előnyökkel jár, ha ügyfele is digitális eszközöket, megoldásokat használ (online számlázó, ERP rendszer, stb.), így igyekszik ebben támogatni őket.

A kérdések a könyvelő-ügyfél kapcsolat minden pontjára kiterjednek, a könyvelőiroda ügyfélszerzési stratégiájától kezdve az onboarding folyamaton és dokumentumkezelésen át egészen a szűkebb értelemben vett adatrögzítési, könyvelési feladatokig.

Az Arany, illetve Ezüst fokozatú Digitális Könyvelő címet csak olyan könyvelő érdemelheti ki, aki minden területen eléri a kitűzött szintet.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a minősítési folyamat ingyenes. Nem fűződik anyagi érdekünk ahhoz, hogy minél több könyvelő megszerezze a minősítést. Elsődleges célunk az, hogy megbízható támpontként szolgáljunk azon könyvelőt keresők számára, akiknek fontos, hogy könyvelőjük lépést tartson az egyre újabb és újabb digitális megoldásokkal.

És éppen amiatt, mert a digitális megoldások köre, illetve tudásuk folyamatosan bővül, alakul, a minősítés egy évre szól. Mi pedig időről időre aktualizáljuk a kérdéseket és a válaszokat, hogy azok valóban relevánsak és naprakészek legyenek.

Másik fontos célunk, hogy ne csak a könyvelőt keresők, de a könyvelők számára is iránytűként szolgáljon a minősítés: amelyik könyvelő a válaszai alapján nem érdemli ki az arany vagy ezüst fokozatú címet, azt fejlesztési javaslatokkal, irányokkal igyekszünk segíteni abban, hogy tovább haladjon a minél teljeskörűbben automatizált, okos könyvelés felé vezető úton.

Minősítsd hát magad Te is, mutasd meg leendő ügyfeleidnek, hogy digitális könyvelő vagy!

Keressünk könyvelőt