Vissza

Miért és hogyan legyen könyvelőként saját weboldalad?

Évi

June 1, 2021

Egy könyvelő, bérszámfejtő vagy adótanácsadó nagyon sok esetben saját maga is vállalkozóként tevékenykedik, és ugyanarra vágyik, mint minden szolgáltatást kínáló szakember: új/megbízható ügyfelekre. Ma nem jelen lenni online hosszú távon hatalmas hátrányt jelenthet a szakmai versenytársakkal szemben. De mégis hol kezdjen hozzá az internetes léthez? Cikksorozatunk legújabb részében a saját weboldal témáját járjuk körbe.

Néhány héttel ezelőtt blogunkban arról írtunk, hogy vajon tényleg szükséges-e, hogy egy könyvelő, bérszámfejtő vagy adótanácsadó jelen legyen az Interneten, illetve a különböző közösségi média platformokon.  A válasz, melyet a Könyvelő-Net sorozatának első cikkében részletesen kifejtettünk, nem meglepő:

„10 évvel ezelőtt már érezhető volt a változás szele, az utóbbi években pedig megkérdőjelezhetetlen. Ahogyan az Így keresnek könyvelőt a Könyvelő-Neten című ingyenesen letölthető kiadványunkban olvasható, egy friss felmérés szerint a 18-65 év közötti internetezők 57%-a még mindig a család és a barátok ajánlásaira hallgatnak, amikor szakembert keresnek, azonban 54%-uk interneten keres.

Vagyis a magyar felnőtt felhasználók 54%-ához el lehet jutni interneten keresztül is!”

Ezt az adatot az NRC Research publikálta 2020 szeptemberében „A KKV-k digitalizációja Magyarországon” című kutatásában.

Miért és hogyan legyen könyvelőként saját weboldalad?

Egy könyvelő, bérszámfejtő vagy adótanácsadó nagyon sok esetben saját maga is vállalkozóként tevékenykedik, és ugyanarra vágyik, mint minden szolgáltatást kínáló szakember: új/megbízható ügyfelekre. Ma nem jelen lenni online hosszú távon hatalmas hátrányt jelenthet a szakmai versenytársakkal szemben. De mégis hol kezdjen hozzá az internetes léthez? Cikksorozatunk legújabb részében a saját weboldal témáját járjuk körbe.

Szolgáltatást végző könyveléssel, bérszámfejtéssel vagy adótanácsadással foglalkozó vállalkozóként kétféleképpen állhatunk a tények előtt:

vagy hatalmas lehetőséget, vagy óriási kihívást láthatunk a felnőtt lakosság 54%-ában.

És vajon melyik vállalkozó ne szeretne több/jobb ügyfele(ke)t?

Kitűnni a könyvelők tömegéből

Az új kliensek megtalálásához ma már ki sem kell mozdulni az irodából, elég csak bekapcsolni az internetkapcsolatos számítógépet. Több könyvelőket tömörítő adatbázis is fellelhető a világhálón, melyekre viszonylag egyszerűen lehet jelentkezni a megadott feltételek mellett. Ehhez a folyamathoz nem kell magabiztos felhasználói tudás, hiszen a könyvelő egyszerűen csak regisztrál, majd várja az ajánlatokat.

Joggal gondolhatná, hogy megtette a tőle telhetőt, jelen van az interneten.

Igen ám, de rajta kívül még mennyi szakmabeli van ugyanabban az adatbázisban?

A Könyvelő-Net egyik erőssége abban rejlik, hogy a könyvelőt kereső vállalkozó nem csak egy egyszerű felsorolást kap az adatbázisban jelen lévő irodákból. A lehető legpontosabban megadott feltételek szerint egy olyan lista jelenik meg a képernyőn, melyen azok a regisztrált könyvelők szerepelnek, akik megfelelnek a kritériumoknak.

Itt kezdődik azonban az igazi verseny a regisztrált partnerek között: oldalunkon ügyfélvélemények olvashatóak, ÉS megadható az iroda weboldala is.

Az fent említett ingyenesen letölthető kiadványunkban nem titkoljuk, hogy a keresők többsége a találati listán szereplő könyvelőket nem a Könyvelő-Neten keresztül, hanem közvetlenül telefonon vagy emailben kereste meg (ezért is nagyon fontos a teljesen kitöltött profil az oldalunkon).

Egyértelmű, hogy az alapadatokon túl (melyeket a Könyvelő-Netes profilon már elolvastak) többletinformációra van szükségük. Ezeket pedig hol lehet a legkönnyebben megtalálni? Hát persze, hogy az iroda saját weboldalán! Már ha van.

Honlapkészítő könyvelő?

Egy weboldal elkészítése ma már nem olyan misztikusan nagy kihívás, mint mondjuk a 2000-es évek elején. Ha könyvelő vállalkozóként van kapacitásod és kreativitásod, akár te magad is létrehozhatsz egy one-page oldalt (egyetlen oldalból álló weboldal, minden információ ugyanazon az oldalon található, és egyszerű görgetéssel elérhető) egy meglévő sablon alapján- természetesen a saját ízlésedhez igazítva.

Ha pedig inkább kiszerveznéd ezt a feladatot, több lehetőség közül is választhatsz:

1. Ha a Könyvelő-Net Prémium csomagját választva regisztrálsz nálunk, a Könyvelő-Net használata mellett saját weboldalt is készítünk Neked, amit fix havidíjért (akár már 4290Ft-tól) használhatsz.
2. számos jobbnál jobb szakembert találhatsz az internetes oldalakon vagy a közösségi média felületeken keresgélve.

Egy weboldal elkészítése és karbantartása mindig bizonyos összegű beruházással jár. Ebben a weboldalkészítési árakról szóló cikkben egy minden oldalról jól körbejárt összefoglalót olvasható arról, hogy mennyibe kerül ma Magyarországon egy jó weboldal elkészítése. Ha nem szeretnéd végigolvasni az egész írást, a lényeg a következő:

„Egy átlagos céges honlap elkészítésének ára 150 ezer és 300 ezer forint közé esik.”

Olyan beruházás ez talán, melyet nem minden vállalkozó engedhet meg magának. Érdemes azonban hosszútávon átgondolni és számszerűsíteni a lehetséges nyereséget.

Nem elég jónak lenni, annak is kell látszani

Egyre több könyvelő, bérszámfejtő és adótanácsadó ismeri fel a saját weboldal fontosságát és sürgősségét, ami természetesen azzal jár, hogy növekszik az internetes keresések találataiban fellelhető szakemberek száma.

A Google keresőjébe beírt „könyvelőiroda” kifejezésre egy 235 000-es találati listát kapunk. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ennyi saját weboldallal rendelkező könyvelőiroda van ma Magyarországon, az viszont egyértelműen következik ebből a magas számból, hogy bizony nem elég egy egyszerű, szinte csak a legalapvetőbb adatokat közlő, valódi tartalom nélküli vállalkozói honlap.

Arra, hogy a Te weboldalad kitűnjön a tömegből, több hatékonyan működő módszer is van, melyekből néhányat már az oldal létrehozásakor érdemes figyelembe venni:

jó szövegezés (melyhez érdemes igénybe venni egy igazán jó copywriter segítségét, hiszen a honlapkészítő nem szövegíró szakember!)
esztétikus dizájn
szép, nagy felbontású képek (nem szabad félni megmutatni, hogy ki van valójában az irodában. Lehet stockfotókat használni, de igazán egyedi a saját képektől lesz a web. )

Néhány hatékonyságnövelő eszközt pedig már a kész weboldalon lehet használni: a tartalommarketinget és a keresőoptimalizálást, vagyis a SEO-t semmiképpen nem szabad elfelejteni! Hiszen a honlap nem csak és kizárólag termék vagy szolgáltatás eladására szolgál, sőt!

Könyvelő vagy blogger? Lehetsz mindkettő egyszerre!

Igazán jó tartalmat blogcikkekben közölhetsz a látogatókkal. Könyvelőként, adótanácsadóként vagy bérszámfejtőként persze valószínűleg inkább a számok embere vagy, de ez a feladat is kiszervezhető, sok esetben már egész kicsi összegért: SEO optimalizált blogcikkeket 3000-12000Ft között írhat neked egy jó szövegíró.

Érdemes időt és/vagy pénzt szánni arra, hogy a weboldalad rendszeresen frissüljön érdekes és releváns tartalmakkal, hiszen nem elég jó szakembernek lenni a szakmádban: annak is kell látszani. Ezt pedig nem számokkal, hanem szavakkal tudod elérni.

Hiszen gondolj csak bele: ha írsz néhány olyan cikket, melyek jól érthetőek, és olyan témáról szólnak, mely a Te már meglévő vagy leendő klienseidet is érdekli. Ezeket ők elolvassák, akár tovább ajánlják, vagy olyan csoportokban és oldalakon is megosztják, melyek a könyvelés-bérszámfejtés-adótanácsadás háromszögben mozognak, és máris szakértő lehet belőled a szakmádban. Ennél jobb referencia pedig a mai világban nem is kell.

A blogon (és közösségi média posztokon- de erről sorozatunk következő részében olvashattok) keresztül megmutathatod egyrészt a szakmai tudásod, másrészt pedig a személyiségedet. (Még akkor is, ha szövegíróval dolgozol, hiszen az igazán jó szakember a Te hangoddal fog megszólalni.) Márpedig ez az, ami igazán megkülönböztethet a konkurenciádtól.

Persze arról se feledkezzünk meg, hogy egy jó weboldal nemcsak új ügyfelek elérésében tehet szolgálatot. A már meglévő klienseknek nagyon sok hasznos információt kommunikálhatsz ezen keresztül: megváltozott ÁSZF, nyitvatartás, elérhetőség, tarifák, sőt, rendszeres időközönként kiküldött hírlevelek alapjául is tökéletesen szolgálhat.

Az Internetes jelenlét idő-és pénzigényes, de nem kell mindent egyszemélyes vállalkozóként Neked megoldani: javasoljuk, hogy gondold át, mennyi keretet tudsz egy jó weboldal elkészítésére szánni, és szervezd ki azokat a feladatokat, melyekkel nem tudsz te egyedül megbirkózni. Hosszútávon bizony egyértelműen kifizetődik a befektetett pénz és idő: 54%-kal több potenciális ügyfélhez juthatsz el, mint azok a kollégáid, akik nem tudnak vagy akarnak haladni a digitalizáció térhódításával.

A potenciális ügyfél itt pedig azt jelenti, hogy ha több megkeresés érkezik, nagyobb eséllyel választhatod ki Te, hogy valójában kivel szeretnél együtt dolgozni. Ugye, hogy megéri hát saját weboldalt létrehozni?

Keressünk könyvelőt